Pitanje održivosti je već neko vreme goruće pitanje u modnoj industriji, a na krilima novih zbivanja u svetu postaje sve važnije. Ne čudi stoga što ga ne zanemaruju najveća modna imena poput legendarne britanske modne kuće Burberry koja je na Dan planeta Zemlje 22. aprila izbacila novu verziju svoje kolekcije za proleće/leto 2020.

Radi se, naime, o održivoj verziji kolekcije za toplu sezonu koju je Burberry nazvao “ReBurberry Edit”, a sastoji se od 26 odevnih komada izrađenih od recikliranih materijala kao što su ostaci tekstila i plastika dobijena preradom ribarskih mreža.

Svaki model iz kolekcije “ReBurberry Edit” dolazi s posebnom oznakom koja pojašnjava kako dotični odevni predmet zadovoljava kriterijume održivosti, od sastava recikliranog materijala preko uslova radnika zaposlenih u lancu proizvodnje, pa sve do energije koja je utrošena za produkciju.

Kolekcija se sastoji od modnih dodataka poput sunčanih naočara i torbica, kao i odeće za žene i muškarce. Što se pak održivosti tiče, Burberry se obavezao da do 2022. godine prebaci svu svoju odeću na načine da proizvodnja bude ekološki prihvatljiva. “Mi snažno verujemo da moramo da unesemo pozitivne promene u svaki aspekt proizvodnje kako bi jednom izgradili održiviju budućnost za čitavu modnu industriju”, izjavili su iz Burberryja.

Nadamo se da će obećanja ispuniti, a da će se na pozitivne promene ugledati i drugi modni brendovi stavljajući pitanje održivosti na prvo mesto svojih prioriteta.