Dvadeset filmskih festivala, uključujući Kan, Veneciju, Berlin i Toronto, učestvovaće u virtuelnom događaju, koji će omogućiti besplatno gledanje filmova na YouTube-u, najavio je američki festival Trajbeka.

Festival pod nazivom “Svi smo jedan: globalni filmski festival” (YouTube.com/WeAreOne) biće održan od 29. maja do 7. juna, a moći će da se pogledaju dugometražni, kratkometražni, dokumentarni i muzički filmovi, kao i da se prate okrugli stolovi.

Tačan program još nije saopšten, a organizatori navode da će ponuđeni sadržaj biti mešavina novih i starih filmova.

Kanski filmski festival, koji je planiran za period od 12. do 23. maja, trebalo je da bude pomeren za kraj juna, ali su francuske vlasti u međuvremenu zabranile sva okupljanja do sredine jula. Organizatori su potom naznačili da bi Kanski filmski festival mogao da bude održan u novoj “formi”, ne dajući više detalja.

Deo prihoda od festivala će biti doniran Svetskoj zdravstvenoj organizaciji i dobrotvornim organizacijama, najavili su organizatori.

“Često govorimo o ulozi koju filmovi mogu da imaju u inspirisanju i okupljanju ljudi preko granica, kako bi se umirio svet”, prokomentarisala je direktorka Trajbeke Džejn Rozental i dodala da je “celom svetu u ovom trenutku potrebno smirivanje”.