Uticaj žena u streetwear svetu naročito je došao do izražaja u poslednjih deset godina. Nekoliko ambicioznih žena uspelo je da reflektuje svoje stavove, preferencije na dizajn patika. Na određeni način, žensko pojačanje u segmentu nekonvencionalne mode dodatno je istaklo ulogu patika kao dela svakodnevnog outfita.

Ovo su dame koje su preokrenule tok sneaker kulture:

Rihanna

Lepoticu sa Barbadosa uglavnom prepoznajemo po moćnom glasu. Mimo muzičke karijere, Rihanna je napravila iskorak sklopivši saradnju sa Pumom na modelu Fenty x Puma tokom 2016. godine. Od tada su modeli debelog đona preplavili tržište, a brend Puma odgovorio je konkurenciji.

Georgina James

Trenutno na poziciji kreativnog direktora ženske obuće brenda Nike, Georgina James je kvalifikovani modni stručnjak. Prošle godine, Georgina je dala vizuelni pečat provokativnoj kolekciji namenjenoj ženskoj populaciji – Reimagined 1. Kolekcija je rezultirala veoma pozitivnim reakcija.

Vashtie Kola

Vashtie Kola je prva žena kojoj je Jordan brend pružio priliku da kreira sopstveni model. Mlada umetnica uplivala je u sneaker svet pre deset godina, u vreme kada je ženska pojava bila prava senzacija za domen sportske obuće. Air Jordan modeli su tipično muškog karaktera. Međutim, Vashtie je uporno radeći na Air Jordan 2 modelu uspela da preokrene kolekciju u ultra-ženstvenu.


Aleali May

Tik za Vashtie Kolaom, drugo mesto u kolaboraciji sa Jordanom zauzima Aleali May, za koju se slobodno može reći da je podstakla sneaker revoluciju u poslednje tri godine.

Sva tri para koje je realizovala – Air Jordan 1 Shadow, Jordan 1 Retro High Aleali May Court Lux i Jordan 6 Retro Aleali May, na granici su između ženskog i muškog ukusa. Prikladan balans u modnom izrazu izdvaja njene džordanke, a statistika je pokazala da su sva tri para momentalno prodata.

Tiffany Beers

Tiffany Beers provela je trinaest godina kao zaposlena u kompaniji Nike, dizajnerski sektor. Odgovorna je za nastanak Nike Mag i HyperAdapt 1.0 linija, koje su ušle u istoriju ne samo u oblasti sportske industrije, već i tehnologije.

Po uzoru na film Povratak u budućnost, lansiran je Nike Mag (2015) sa tehnologijom samovezivanja. Opsesiju inovacijama, Beersova je pretočila u najfascinantnije modele decenije.

Chitose Abe

Lider savremene generacije japanskih dizajnera, Chitose je počela da gradi reputaciju radeći za Comme des Garçons. To je za nju predstavljalo odskočnu dasku, stekavši adekvatno iskustvo, osnovala je sopstveni label – sacai.

Sacai x Nike LDWaffle izabrane su za patike koje su obeležile 2019. godinu. Prepoznatljive su po dupliranom Swooshu i ostalim elementima, neobične, chic i casual. Chitose je izabrala stil koji odgovara urbanoj ženi 21. veka.