Okej, stvarno ne postoji bolji trenutak da saznamo nešto novo o sneaker kulturi.

Kraljevska porodica u svetu patika, Michael Jordan, Spike Lee, DJ Khaled, Kanye West i Pharell Williams, daće vam enciklopedijsko znanje o patikama kroz ovih 5 dokumentaraca.

Zato, zavalite se u kauč, spremite kokice, i pustite neki od naših omiljenih dokumentarnih filmova o patikama koji su promenili istoriju.

1. Unbanned: The Legend of AJ1

Ovaj dokumentarni film prati DNK najpoznatije siluete Jordan porodice, Air Jordan 1, i bavi se njenom ulogom i uticajem na savremenu sneaker kulturu.

Ovo se definitivno mora naći na samom vrhu vaše watch liste.

2. Fresh Dressed

Rediteljski prvenac Sache Jenkinsa, Fresh Dressed predstavlja hroniku bogatog porekla hip-hopa.

Premijerno prikazan na Sundance Film Festivalu 2015, ovaj dokumentarac vrvi od muzičkih talenata poput Pharella Williamsa, Damona Dasha, Karla Kanija, Kanyea Westa i mnogih drugih.

3. Just for Kicks

Just for Kicks dokumentarac se pojavio 2005. godine i potpisuju ga Thibaut de Longeville i Lisa Leone.

Bavi se istorijom i ikoničnim sneaker momentima s kraja 20. veka. Traje nešto duže od jednog sata i celosti se može pogledati na YouTube platformi.

4. Sole Man

Režiran od strane Jona Weinbacha i Dana Marksa, Sole Man prikazuje priču Sonnyja Vaccara, jednog od stvaralaca savremene sneaker kulture. Vaccaro je radio za Nike, Reebok i Adidas, i bio je glavni arhitekta iza prve Jordan siluete.

In Chapter 1 of our new 30 for 30 "Sole Man", we meet Sonny Vaccaro, whose success at identifying & befriending top basketball players changed the game forever.

Posted by ESPN 30 for 30 on Monday, April 6, 2015

5. Sneakerheadz

Od gužve na ulicama Tokija do sunčane Kalifornije, David T. Friendly i Mick Partridge bave se pitanjem zašto su fanovi opsednuti patikama i na šta su sve spremni da bi došli do određenih modela.