Protekla godina nas nije štedela, a strahovi zbog pandemije postali su deo naše svakodnevice i ostavili trag na našu psihu. U kojoj meri, postajemo svesniji kako vreme odmiče. Kako se nositi sa svim stresovima i kako se koncentrisati na svakodnevne zadatke dok nam svest i podsvest obuzimaju egzistencijalni strahovi? Jedan od načina za smirivanje tela i uma je meditacija.

Meditacija je prisutna već vekovima, a u mnoštvu različitih tehnika i pravaca, kako se snaći i odakle krenuti? Za početak je dovoljan mobilni telefon na koji možete skinuti aplikacije koje navigiraju kroz procese meditacije i neke od njih nude posebne programe za specifične potrebe poput nošenje s pritiskom ili prekidanje loših navika. Najčešće nude besplatni probni period od nedelju dana, a koje su najpopularnije saznajte u nastavku.

Calm je aplikacija za opuštanje, meditaciju i miran san. Vođene meditacije, priče za laku noć (koje priča Matthew McConaughey!), vežbe disanja i mindfulness teme kao nošenje sa stresom, zahvalnost, samopouzdanje mali su deo programa koje nudi ova aplikacija. Uz to dostupan je i Daily Calm – desetominutni dnevni program koji olakšava početak ili kraj dana.

Headspace tvorci kažu da osim teretane za um koja osim vežba meditacije za različite tegobe (tuga, ljutnja, nemogućnost nošenja s promenama), nudi i muziku za poboljšanje koncentracije (Chief Music Officer je John Legend).

Za ljude koji su uvek u žurbi i nemaju vremena, a žele da se relaksiraju, može pomoći Aura, za koju je potrebno samo 3 minuta fokusiranog meditiranja da bi ublažila stres i negativne emocije.

Smiling Mind je besplatna aplikacija koju su kreirali psiholozi i edukatori i dizajnirali programe meditacija za sve uzraste pa je može koristiti cela porodica.

Studio Inscape u New Yorku koristi mirise i zvukove u svojim programima za opuštanje polaznika, a sličan pristup primenjen je u virtualnom obliku: vizualizacije, vežbe disanja i zvukovi koji pomažu u smanjenju stresa, snižavanju pritiska i poboljšanju sna i raspoloženja karakteristike su aplikacije Inscape. Različiti programi vođenih meditacija namenjeni su početnicima i naprednim korisnicima, u trajanju od 5 do 85 minuta.