Čini se da pribegavamo eskapizmu više nego ikad uz sve što nas je pogodilo u 2020. godini. I znamo da je Netflix riznica svega što nam je za kratki beg od stvarnosti potrebno. Nakon ‘The Queen’s Gambit’ većina nas je mislila da je to streaming najveći udarac godine. Najkvalitetniji zasigurno jeste. No, Netflixova serija ‘Bridgerton’ u desetak dana prikazivanja je potpuno pokosila internet, a njena glavna muška zvezda postala je najpoželjnije glumačko lice.

Shonda Rhimes je verovatno najpoznatija žena TV industrije. Potpisuje ‘Uvod u anatomiju’, ‘Scandal’, ‘Private Practice’, ‘How to Get Away With Murder’ i još masu drugih serija. Za očekivati je bilo ogromno uzbuđenje kad je potpisala ugovor s Netflixom, a radnja ‘Bridgertona’ zapakovana kao sočna istorijska priča podebljala je hype.

Priča je smeštena u London na leto 1813. godine. Došlo je vreme kad bi muškarci i žene iz bogatih porodica trebalo da pronađu potencijalne partnere koji su prikladni statusom. Fokusirani smo na protagonistkinju Daphne Bridgerton (Phoebe Dynevor), najstariju kći moćne porodice iz Bridgertona, kojoj potraga za mužem mora biti prioritet. Daphne se nada da će kao i svoji roditelji uspeti da pronađe nekoga ko će joj se zaista svidjeti i u koga će se zaljubiti. Kad u njen svet ušeta netipični vojvoda od Hastingsa (Rege-Jean Page), o kojem se priča koješta, Daphneina se potraga za suprugom drastično menja.

Shonda Rhimes napravila je čistu zabavu, fluff dobar da popuni ovo gluvo doba godine, a posebno zato što mnogi od nas nemaju koncentracije i kapaciteta za drugi sadržaj. No, Netflix, ali i drugi streaming divovi nude stvari koje vam neće zvučati toliko, možda je najprikladnija reč, jeftino.

‘Bridgerton’ je, kao što obećava, sočan. Prepun spletki, preljuba i afera i ako ste toga žedni onda nećete pogrešiti. Prepun je takođe i melodrame kakvu smo videli u seriji ‘Tiny Pretty Things’ nedavno. Dijalozi su ponekad kao iz prave sapunice i pomalo su viđeni. Serija deluje kao ‘Gossip Girl’ zapakovana u novo ruho i nekakva progresivna adaptacija Jane Austen, ali naravno, samo na površini jer sve je pravi kliše.

‘Bridgerton‘ je bez sumnje vizualni gušt. Kostimografija koju potpisuje Ellen Mirojnick bogata je, dramatična baš kao i radnja i dodaje ‘ono nešto’ seriji po čemu se ipak razlikuje u trenutnom moru sadržaja na Netflixu. Nemojte propustiti prvi hit Shonde Rhimes na Netflixu, ali istovremeno, nemojte zaboraviti čitav niz boljih serija za puštanje mozga na ispašu.