Marvelovi filmovi, ali i filmovi o superjunacima generalno– ili su za vas ili nisu. Među nama ima i onih koji svesno odbijaju da gledaju takve filmove, upravo zbog hypea neverovatnih razmera koji se vrlo brzo rasplamsa nakon premijera filmova kao što su Avengersi i slično. Izuzeci su vrlo retki, ali ‘Black Widow’ je, izgleda, jedan od njih. Ovo je i zvanično najgledaniji film u bioskopima širom sveta od početka pandemije, ali sudeći po kritikama – to je samo jedan od razloga zašto bi trebalo da mu damo šansu.

Black Widow nije prvi film sa ženskom superjunakinjom. Iza nas je Wonder Woman groznica uzrokovana filmom koji je krajem 2020. postao jedan od najuzbudljivijih filmskih događanja u bioskopima. Međutim, Scarlett Johansson u liku Natashe Romanoff / Black Widow već se pojavila nekoliko puta, počevši od 2010. godine kad ju je glumila u drugom nastavku Iron Mana. Gledali smo je u više Marvelovih filmova, istakla se kao jedna od najinteresantnijih ženskih uloga u tom specifičnom filmskom svemiru, ali tek sad, 11 godina nakon pojavljivanja – dobila je svoj prvi film. I odmah apsolutno rasturila sve lestvice: 218 miliona dolara u prvih nekoliko dana prikazivanja!

Iako je u pitanju film sa superjunakinjom u fokusu, većina kritika slaže se da je ovo jednostavno neodoljivo napet i zabavan film. Kao svojevrsni prequel, radnja filma prati lik Natashe Romanoff i vraća nas godinama u prošlost na mesto gdje je sve počelo – elitni KGB-ov program za obuku. U Rusiji su je pronašli još kao dete i trenirali kao profesionalnog ubicu i špijunku. Danas, suočena sa silom koja neće prestati dok je ne uništi, Natasha se mora suočiti sa svojom prošlošću.

Film nas vodi kroz intenzivne hororične teme kao što su trgovanje ljudima, nasilje, eksploatacija dece, dok prezentuje neverovatno zabavnu dozu akcije. Uranja nas u pozadinsku priču Natashe Romanoff u kojoj upoznajemo njenu mlađu sestru Yelenu. Nakon što ih okrutne prilike razdvoje, njihovo ponovno sastajanje neće biti jednostavno. Jer Natasha, poznatija kao Black Widow, ima sasvim drugačiji pogled na prošlost i događaje od svoje mlađe sestre Yelene (Florence Pugh), koja je godinama prolazila krvavu obuku za ubicu pod vođstvom zlog masterminda Dreykova.

Uz Johansson i Pugh, u filmu glume ostala zvučna imena kao što su Rachel Weisz i David Harbour. Međutim, upravo su Pugh i Johansson pobrale ovacije kritike i publike za glumu, hemiju, akcijske scene i dijalog. Strani mediji raspisali su se o tome kako Black Widow napokon predstavlja žensku superjunakinju kakvu su ljubitelji ove franšize dugo čekali. No, prava tajna uspeha leži upravo u tome što Natasha Romanoff postaje zasebni lik, a njena priča dovoljno je zanimljiva i napeta i za one koji Avengersima još uvek nisu dali pravu priliku.