Iako smo sa uživanjem prihvatili Miholjsko leto, niske temperature se sve više bliže. Svi volimo da ostanemo topli i ušuškani, kada je napolju hladno. Dok razmišljamo kako da se ugrejemo, veoma je bitno da imamo u vidu kućnog ljubimca, jer i on oseća hladnoću, zar ne? Postoje varijacije u rasi, ali prateći naše ključne savete, vaši mali prijatelji dobiće kompletniju negu i tokom najhladnijih dana.

Smanjite šetnje

Mačke nikako ne bi trebalo ostavljati napolju. Kako je poznato da psi zahtevaju učestale šetnje, tokom zimskog perioda preporučljivo je da redukujete njihov broj. Ukoliko pak vaša rasa dobro podnosi zimu, neophodno je da unosi više hrane.

Pružite adekvatnu zaštitu od hladnoće

Bez obzira na to koliko je temperatura niska, vetar nije povoljan za pse. Kratkodlakim psima bi trebalo obezbediti prsluk. So i hemikalije koje tope sneg izuzetno su nepovoljne za šape. Stoga je nakon svake šetnje, potrebno pažljivo obrisati psa.

Odložite kućne hemikalije

Kao što je so koja odleđuje sneg štetna za životinje, na isti način na njih utiču deterdženti i slične hemikalije. Ukoliko ljubimac dođe u kontakt sa štetnim materijama, odmah se treba obratiti veterinaru.

Povedite računa o upotrebi pirotehničkih sredstava

Petarde, vatrometi i druga pirotehnička sredstva opasna su po život životinje. Pošto ne možemo da sprečimo njihovu upotrebu, možemo da zatvorimo prozore i vrata. Dobar način za savladavanja ovog problema je da “odvrnemo” TV ili istreniramo ih da se uvuku u sigurno mesto, kada krene praznični nalet petardi.