Izgleda da emisije, showovi i dokumentarci o organizovanju i rešavanju viška stvari imaju moment. Nakon Marie Kondo i “The Home Edit”, Netflix donosi dokumentarac “The Minimalists: Less is Now”. Dvojac Joshua Fields Millburn i Ryan Nicodemus veliki su zagovornici minimalističkog stila života za koji tvrde da im je doneo osećaj slobode, a nakon bloga, knjiga, društvenih mreža i podcasta, ovim dokumentarcem donose svoju filozofiju do još šire publike. Odustavši od američkog sna, počeli su da žive sopstveni san. Pomalo monotoni monolozi ipak prenose važnu poruku i postavljaju pitanje: što nam je zaista važno u životu?

U gomilanju stvari vide potrebu da popunimo neke praznine u životu i zakopamo dublje probleme i smatraju da kada se rešimo nereda u prostoru, moći ćemo da sepozabavimo i našim unutrašnjim neredom, a to, kao i održavanje reda, iziskuje puno više truda nego što se čini.

Kako se rešiti viška stvari i postići red koji nam omogućava srećniji život? Predlažu 2 metode.

U prvoj se u razdoblju od trideset dana rešavamo svaki dan po jedne stvari koja nam ne treba. Joshua sugeriše da sebi postavimo pitanje: Dodaje li ova stvar vrednost našem životu? Ukoliko je odgovor negativan i predmet ne koristimo redovno, izbacujemo je iz života. Mnogi sledbenici njihove minimalističke ideologije u filmu su potvrdili da se nisu rešavali jedne po jedne stvari, već su, osvestivši količinu nagomilanih nepotrebnih predmeta tokom godina, krenuli u veliko čišćenje.

Ryanova metoda tzv. Packing party je donekle drugačija: sve stvari koje poseduje sortirao je i spakovao u kutije i onda je kroz tri nedelje vadio samo one stvari koje je u tom razdoblju koristio i na kraju shvatio da je oko 80% predmeta ostalo u kutijama.

Naglašavaju da cilj takvog pristupa nije bio rešiti se stvari ni uspomena niti živeti u ogoljelim prostorijama, nego osvestiti šta nam je zaista važno i početi život s namerom. A u ovom trenutku velikih turbulencija i godini u kojoj smo presložili prioritete, možda je vreme i za jedno temeljno čišćenje životnog prostora koje će pokrenuti promene.