Vest koja je iznenadila modni svet i njegove fanove: italijanski brend Bottega Veneta izbrisao je svoje profile na Instagramu i Twitteru a svoju Facebook stranicu ostavio je potpuno praznom. Nakon godine u kojoj je digitalna prisutnost značila sve: internet kupovina dosegla je nove rekorde, a profili modnih kuća na društvenim mrežama omogućavali su dosad nezamislivo povezivanje s klijentima i fanovima. I dok smo se tokom protekle godine nagledali online modnih revija, TikTok modnih izazova i svedočili izletima modnih dizajnera u neistražene virtualne svetove videoigrica, čini se da je Bottega Veneta krenula u sasvim drugačijem smeru.

Kreativni direktor Bottege, Daniel Lee, već je ranije izjavio da ga ne privlače digitalne prezentacije kolekcija pa je održao tajnu modnu reviju, koja je tek par meseci predstavljena javnosti: “Išao sam unatrag i razmišljao o počecima modnih revija. Ideja o reviji u salonu činila se mnogo intimnijom.”

Ipak, najnoviji potez otišao je mnogo dalje od revije za probrane zvanice jer digitalno nestajanje u svetu koji se sve više oslanja na virtualna iskustva čini se kao hrabar čin, ali istovremeno i nezamislivi luksuz. Vratiti fokus na sam dizajn, usmeriti klijente na butike kao hramove mode i osmišljenog stila života novi je stari pristup u modnom svetu.

Ali, da li se ovde radi o analognoj revoluciji u digitalnom svetu, promišljenom marketinškom triku, pauzi za rebranding ili davanje klijentima moći za kreiranje fashion statementa kojima će se posredno uključiti na digitalne platforme, još nije poznato. Ono što jeste poznato je činjenica da je Bottega Veneta tražila novu osobu za poziciju global social media managera, pa nam do novih strategija ne preostaje ništa drugo nego da uživamo u Botteginim fan accountovima na Instagramu i cool kombinacijama modnih znalaca.