Malo je modela obuće koji mogu da izazovu tako podeljena mišljenja kao razdvojeni nožni prsti cipela Tabi. Predstavljen u kolekciji za proleće/leto 1989., model Tabi modne kuće Maison Margiela, otada je doživeo brojne verzije: čizme na blok petu, visoke, niske, salonke, baletanke, mokasine, natikače, patike…

Inspirisane su japanskim čarapama istog imena koje su odvajale palac od ostalih nožnih prstiju, a upotrebljavale su se od 15. veka, a njihova boja je ukazivala na status onoga koji ih nosi, početkom 20. veka počele su da se proizvode čizme sličnog izgleda namenjene uglavnom fizičkim radnicima. 1950-ih, ali u fokus modno osvešćene javnosti dolazi tek s Margielinim modelima, a danas se smatra klasikom i jednim od simbola bezvremenskog stila.

Prva saradnja Maison Margiele i Reeboka bila je predstavljena na reviji prošle godine na Paris Fashion Weeku, kada su modeli prošetali pistom u glomaznim patikama i gležnjačama koji na neobičan način spajaju patike i haute couture, u verziji koju su neki kritičari prozvali frankensteinovim čudovištem obuće.

I iako im cena nije sitnica, očito je da interes postoji, jer nakon te serije, stiže i nova, za koju još nema zvanične objave već se za nove patike saznaje iz Instagram storyja koji je objavila Margielina obožavateljka i klijentkinja Kim Kardashian, kako prenosi Footwear News. Čini se da je rezultat nove saradnje malo umerenija varijanta više orijentisana na sport, spoj klasičnih Reebok patika i tabi cipela, a kada će biti dostupna, kao i koje sve modele uključuje ta kolekcija – još uvek ne znamo.