Ranč Cerro Pelon Toma Forda u Novom Meksiku nakon više godina na tržištu pronašao je novog vlasnika koji je za njega izdvojio suludu cifru od 48 miliona dolara, ipak mnogo manje od početno traženih 75 miliona. Šta može da košta 48 miliona dolara, pitate se? Imanje koje je prodao poznati modni dizajner proteže se na više od 8000 hektara – za poređenje, to je više od površine Manhattana, a građevine koje se tamo nalaze projektovao je svetski poznati arhitekta i dobitnik Pritzkerove nagrade Tadao Ando.

Glavni stambeni prostor je kuća od betona i stakla koja deluje kao da pluta na bazenu koji oslikava beskraj neba, a u blizini se nalazi i prostrana ergela kao i prostori za jahanje, unutrašnji i spoljašnji.

Osim toga, ima i teniski teren, dve kuće za goste, privatnu pistu za sletanje i uzletanje kao i hangar za avione.

No, kao da to nije dovoljno ekstravagantno, na imanju se nalazi i pravi filmski set, sagrađen 1980-ih za film “Silverado”, a koristio se i za brojne druge filmove poput “Wyatta Earpa” i “Thora”.

I dok će neki srećnik moći da uživa u beskrajnom prostranstvu i izvanrednoj arhitekturi, mi ćemo se zadovoljiti pogledom na kratki video koji daje dramatičan uvid u spoj prirode i arhitekture.