Globalna modna platforma Lyst objavila je statistike u vezi sa ovogodišnjim modnim pobednicima.

Zahvaljujući porastu pretraga od 216 % vezanih uz odevne predmete koje je ove godine nosila Meghan Markle, stil vojvotkinje od Sussexa proglašen je najuticajnijim. Vojvotkinju su, prema broju pretraga, u stopu pratili Timothée Chalamet, Zendaya, Billie Eilish i Cardi B. Najtraženiji brend godine više nije Gucci, već Off-White, dok je Bottega Veneta prepoznata kao novi hit među kupcima. Uz njih najviše modnog hypea uzrokovali su Jacquemus, Molly Goddard, Pyer Moss i Paco Rabanne.

View this post on Instagram

When in Rome

A post shared by Zendaya (@zendaya) on

Najpoželjniji komadi godine bili su Pouch Bag i Strech Sandals Bottege Venete kao i Guccijev asesoar, Le Chiquito torba s potpisom Simona Jacquemusa i Pradini bucket šeširi.

Lyst prema statistikama iz posljednjih 6 meseci procenjuje najveći rast u 2020. godini brendovima Rotate Birger Christensen koji beleži rast od 26 %, ALYX koji je porastao 36 %, dok su se Marine Serre i Cecilie Bahnsen uzdigli za 32 i 38%.

Lyst ističe kako se je znatno povisila pretraga održivije i inkluzivnije mode, i ekološki prihvatljivih materijala. Pretraživanje vintage komada takođe je poraslo i to za 55 %.