Već smo bezbroj puta pisali o tome kako je doručak najvažniji obrok dana blablabla… ali kako vikendom svi volimo duže da spavamo obično zakasnimo da jedemo nešto fino napolju jer se on uglavnom služi do podneva.

Ako nas pitate, hrana koja se jede za doručak nam je najomiljenija na svetu i vikendima često želimo da jedemo kajgane, tosteve sa avokadom ili ovsene kaše u sred dana. Zato postoji nešto što se zove brunch – engleska kovanica od reči breakfast i lunch, što bi u bukvalnom prevodu značilo doručko-ručak koji se može jesti, pogodili ste, kad god.

Dakle, bez brige, sad možete subotom i nedeljom da spavate do mile volje i ne preskočite doručak jer smo vam spremili listu lokala u Beogradu koji služe doručak, odnosno brunch, tokom celog dana. Nema na čemu 🙂

1. Miamiam

Ovaj restoran nudi neobičan spoj ukusa za sve obroke, pa tako i za doručak ili brunch. Naš izbor je avokado tost sa jajima ili benedikt poširana jaja na vaflu od tikvica sa lososom i sotiranim spanaćem. Ukoliko ste za slađu varijantu – tost sa puterom od lešnika, bananom i voćem. Ukoliko volite da jedete i očima, ovo je pravo mesto za vas jer su njihovi tanjiri prava mala umetnost.

2. Bloom

Malo mesto na Dorćolu gde ćete gde se doručak i brunch služe čitavog dana, a ovo je verovatno i jedino mesto na listi koje do kasnih popodnevnih časova služi samo to: doručak i brunch. Nećete pogrešiti ukoliko naručite bilo šta sa jajima (poširanim, na oko, kajgana…), ali ukoliko ste ljubitelji laganijeg doručka oduševiće vas ponuda ceđenih sokova i kaše sa čokoladom i koštunjavim voćem. Ukoliko ste za minimalistički doručak, kafa i kroasan (ili dva) sa domaćom nutelom ili parče banana hleba su dobar izbor.

3. Kafe Kozmetičar

Kao i prethodna mesta i ovaj lokal smatra da doručak treba jesti tokom celog dana, što je strava. Jaja benedikt su naš favorit, ali tu je i marokanska kajgana koju morate probati. Nemojte zaobići kafu uz obrok, jer je ponuda odlična: tu su sveže kafe iz proverenih pržionica, koja zrna nabavljaju na malim plantažama Brazila, Nikaragve, Etiopije, Kenije, Indonezije… Ukoliko niste ljubitelj kafe, naći ćete ovde i odličan izbor nesvakidašnjih čajeva, kao i brojne ceđene sokove.

4. Zadruga Food Concept

Za ovaj restoran važan je koncept “od farme do stola” kojim se oni rukovode u svom ugostiteljstvu, te tako za doručak možete pronaći kaše od domaćih žitarica i voća, kao i svežih jaja. Tu je i slatki doručak, organsko mleko i džem od lokalno uzgojenog voća. Ukoliko vam se jede zdravo, možda je Zadruga dobar izbor za vas, jer uvek možete doručak zaliti i svežim hladno presovanim miksom sokova. Osim toga, tu je i prodavnica u kojoj ćete naći raznovrsne organske proizvode (od namaza, preko meda i brašna, do slatkih sirupa).