Emmys su najprestižnija nagrada u univerzumu televizije i streaming servisa te je usled razvoja serijskog medija postala jednako značajna i gotovo jednako glamurozna kao Oscari. Ovogodišnja ceremonija će se održati 20. septembra u online varijanti, budući da epidemiološka situacija i dalje ne dopušta da se standardni red carpet materijalizuje, no nadamo se da to neće značiti potpuni izostanak sjajne mode koja obično njime prošeta. Voditelj ceremonije će i ove godine biti Jimmy Kimmel, a izdvajamo konkurente u najznačajnijim kategorijama, naše favorite i bolne propuste.

1. Mini serije (Outstanding limited series)

U kategoriji mini serija nominaciju je dobila kontroverzna ekranizacija Little Fires Everywhere (za koju je Kerry Washington dobila i nominaciju za najbolju žensku ulogu), uz koju se našla i akcijska serija Watchmen, inspirisana istoimenim grafičkim romanom kao i ekranizacija (i spektakularizacija) stvarne priče o mladoj ženi koja beži iz ortodoksne jevrejske zajednice Unorthodox (čija je zvijezda Shira Haas također ponijela nominaciju).

Zatim je nominaciju dobila krimi serija Unbelievable koja tematizira istragu serijskog silovatelja, takođe inspirisana stvarnom pričom, dok su naše opklade na hit seriji Mrs America (Cate Blanchett je zasluženo nominovana u drugoj kategoriji) koja je pak temeljena na polemici oko amandmana o ravnopravnosti polova u SAD-u sedamdesetih.

Međutim, u kategoriji je izostala serija u kojoj dvostruku ulogu vrhunski igra Mark Ruffalo I Know This Much is True, koja je sjajna i teška i mučna i teško gledljiva, ali ipak sjajna pa se ne čini sasvim fer da nije ušla u konkurenciju.

2. Komedije (Outstanding comedy series)

Ovde je konkurencija malo brojnija i ozbiljnija – od veteranskog klasika Curb Your Enthusiasm (da, to još uvek postoji), preko afirmisanih višesezonskih serija The Marvelous Mrs. Maisel (Rachel Brosnahan je nominovana i u kategoriji najbolje glumice) i Insecure (isti slučaj i s glumicom Issom Rae), do nešto svežijih produkcija poput pomalo mračne Dead to Me (čije su obe glavne, Christina Applegate i Linda Cardellini, glumice ponele nominacije za najbolju žensku ulogu) i vampirske parodije What We Do in the Shadows.

Nominaciju je dobila je klasična, ali urnebesna serija u stilu porodičnog sit coma Schitt’s Creek (za koju su nominacije zasebno dobili i Eugene Levy te Catherine O’Hara), otkačena The Good Place (Ted Danson je nominiran i za najbolju mušku ulogu) kao i dvosezonski susret titana The Kominsky Method (za koju je Michael Douglas poneo i drugu nominaciju).

No na iznenađenje mnogih, izostala je nominacija za Black-ish, a posebno je bolna tačka da su Emmyji potpuno zaobišli Pamelu Adlon i sjajnu seriju Better Things.

3. Dramske serije (Outstanding drama series)

U ovoj su se kategoriji našli redom veterani: The Handmaid’s Tale (da, i to još uvek postoji), Ozark, Stranger Things, The Crown, Better Call Saul i Killing Eve. Ponešto je iznenađujuće da je u konkurenciju ušao i Mandalorian.

The Morning Show je dobio niz nominacija, ali izostala je ona za najbolju dramsku seriju, što je prilično neprijatno iznenađenje, a Emmy će zaobići i Reese Witherspoon, što bi trebalo biti kažnjivo! The Eddy takođe nije pozvan na ovogodišnje Emmyje, što je šteta jer je reč o lepoj muzičkoj drami u srcu Pariza u kojoj su André Holland i Amandla Stenberg ponudili fantastične izvedbe.