Pri svakom biranju nove knjige koju ćemo da kupimo i počnemo da čitamo prva stvar koju proverimo je ocena na Goodreadsu. Ova najpopularnija platforma za ljubitelje knjiga donosi recenzije iz prve ruke čitatelja, jednostavna je za korišćenje i izvor je vesti za sve book-related teme. Ono čemu se publika posebno raduje je Goodreads Choice Awards kojom Goodreads svake godine proglašava najbolje knjige koje su izašle u raznim kategorijama.

Ona glavna je Best Fiction, a za samo pet glasova pobedu je odnela knjiga ‘The Midnight Library’ autora Matta Haiga.

Matt Haig je već poznat publici, posebno američkoj, po knjigama ‘Reasons to Stay Alive’ i ‘How to Stop Time’ kao i ‘Notes on a Nervous Planet.’ Voli da zaviri u teme teskobe, depresije i mentalnog zdravlja, ali uvek na inovativan i pitki način. ‘The Midnight Library’ nije izuzetak.

“Negde između života i smrti postoji knjižara u kojoj se police protežu u nedogled. Svaka knjiga je prilika da isprobamo život koji smo mogli da živimo. Prilika da vidimo kako bi nam život izgledao da smo doneli druge odluke- Da li biste učinili nešto drugačije kad biste imali priliku da poništite stvari za kojima žalite?”, kaže sinopsis knjige.

Haig s takvim pitanjima suočava Noru Seed koja celi život pokušava da ugodi drugima, a kad se nađe u zaista teškim životnim trenucima počinju da joj se javljaju mračne misli i najcrnji scenariji zbog kojih i završi u tajanstvenoj knjižari. Za vreme putovanja knjižarom mora da utvrdi šta je uopšte ispunjava i zašto je njen život vredan.

Najbolja knjiga 2020. godine zamalo je postala ‘Anxious People.’ Backmanu je titula romana godine promakla za samo 5 glasova čitaoca, a nezaivsno od Goodreads Choice Awards ima bolju ocenu nego ‘The Midnight Library.’

Frederik Backmana napisao je potpuno suludu crnu komediju. Autor nas upoznaje s događajima koji su usledili zbog zločina koji se nikad nije ni dogodio. Pljačkaš upada u apartman koji trenutno razgleda nekoliko ljudi i odluči da ih sve drži kao taoce. No, kako pritisak raste sa svih strana, niko ne očekuje da pljačkaš i nekoliko stranaca, koji se međusobno ne poznaju, imaju toliko zajedničkog. Dok policija smišlja plan kako da spasi ljude, zločincu je jedno na umu; je li strašnije predati se policiji ili ostati zatočen s ovakvom grupom nemogućih ljudi?