Serija ‘Lupin‘ bez sumnje je prva velika serija 2021. godine. Bez puno promocije i reklamiranja, serija s Omarom Syjem u glavnoj ulozi brzo je postala jedna od najpopularnijih ovog meseca. Nakon gledanja posebno su nas zaintrigirali francuski misteriozni klasici o lopovu Arsenu Lupenu pa su kao knjige nedelje ovoga puta završile upravo te slavne priče.

Fiktivni lik iz knjiga Mauricea Leblanca nastao je početkom 1900-ih godina u pričama autora koje je objavljivao u francuskom časopisu. Klasičan antijunak koji se bori za dobro na lošoj strani zakona, maher je prerušavanja i obmana, a svojstvena mu je harizma i džentlmenski pristup.

Francuski James Bond i antipod britanskom Sherlocku Holmesu (koji se čak pojavljuje u Lupin knjigama i svaki ga put lopov nadmudri). U knjigama se autor, doduše, na kultnog detektiva referiša kao na Herlocka Sholmesa. Baš kao Holmes, lik Lupena nebrojano je puta poslužio kao inspiracija za filmove i serije, ali i stripove, mange i videoigre.

Od 1907. godine i prve knjige ‘Arsène Lupin, Gentleman-Thief’ izašlo je još 16 kolekcija priča o lopovu kao i 39 Leblancovih kratkih novela. Većina ih je napisana u prvoj polovini 20. veka, a poslednja je knjiga ‘The Last Love of Arsene Lupin’ objavljena 2012. godine nakon što je rukopis sasvim slučajno pronašla autorova unuka Florene Boespflug-Leblanc. Netflixova serija ne bazira se na jednoj konkretnoj knjizi, već je inspirisana likom Arsena Lupena.

Umesto nekih novih knjiga kojima se radujemo, zašto ne biste uronili u ove ozbiljno dobre knjige? Leblancove priče, odnosno knjige o Arseneu Lupinu, prožete su britkošću, nadmudrivanjem i duhovitošću. Kao ljubitelji crime fictiona ne možete preskočiti dela ovog kultnog autora koja su istovremeno izuzetno intrigantna i zabavna.