Pantone Colour Institute već 22 godine najavljuje trendove u bojama pa tako svakog decembra obavesti koja će nijansa obeležiti godinu pred nama. I dok je ovom godinom u modi, enterijerima i dizajnu vladala klasična plava, stručnjaci iz Instituta su za 2021. odabrali čak 2 boje – Ultimate Gray sivu i Illuminating žutu.

Opisane kao samostalne, ali komplementarne, siva i žuta prenose poruku snage i nade. Dok je Pantone 13-0647 Illuminating sjajna i živopisna boja, Pantone 17-5104 Ultimate Gray je čvrsta i pouzdana, a njihov spoj predstavlja snagu i optimizam koji nam svima treba nakon izrazito izazovne godine s kojom se opraštamo.

Inače, ovo je tek drugi put u 22 godine da je Pantone izabrao 2 boje za boje godine. “Svaka od ovih boja ima svoj sopstveni emocionalni aspekat. Siva je ona koja ima veću podršku i čvrstinu, praktični temelj koji nam treba, a žuta se odnosi na nadu, sunčevu svetlost i dobro raspoloženje”, objasnila je izvršna direktorka Instituta, Leatrice Eiseman.

Pantoneov izbor boje godine već više od dve decenije utiče na razne industrije, razvoj proizvoda i odluke o kupovini. Siva i žuta će tako u 2021. obojiti naše enterijere, viđaćemo je u industrijskom i grafičkom dizajnu, modnim kombinacijama i modnim dodacima, pakovanju proizvoda, nameštaju…