Par patika koje je dizajnirao i nosio američki muzičar Kanje Vest postavio je novi rekord kada je ova obuća u pitanju – prodate su na aukciji po ceni od 1,8 miliona dolara.

Nike Air Yeezy 1 Prototypes nadmašile su prethodnog rekordera Nike Air Jordan 1s, par obuće koji je dostigao cenu od 615.000 dolara prošle godine.

Vest je ovaj par obuće premijerno nosio na dodeli Gremi nagrada 2008. godine. Broj ovih patika je 12 po američkom sistemu merenja obuće, odnosno 11 po britanskom.

Rers (RARES), onlajn platforma koja sakuplja i ulaže u retke primerke obuće, kupila je ovaj par patika na pomenutoj aukciji.

Korisnici ove platforme imaju mogućnost da investiraju u neke od modela obuće, otkupljujući udeo u vlasništvu nad određenim parom patika poput investitora na berzi koji kupuju akcije kompanija. Kolekcionar Rajan Čang prodao je Nike Air Yeezy 1 Prototypes na aukciji zatvorenoj za javnost prilikom koje se ne otkriva ime kupca i cena po kojoj je prodat artikal, osim ako kupac ne zahteva da se ti podaci objave.

Aukcijska kuća cenila je ovaj par obuće na milion dolara, ali je konačna suma premašila očekivanja.

Dostignuta cena „najbolje pokazuje kolika je zaostavština Kanje Vesta kao jednog od najuticajnijih dizajnera obuće i odeće našeg doba, ali i o samom Yeezy brendu koji je postao titan u svojoj oblasti, izjavio je Brem Večter, prvi čovek Sotbija odeljenja za kolekcionarske primerke i uličnu odeću i obuću.

Tokom prethodnih godina, patike su stekle status među kolekcionarima poput onog koji imaju vino ili nakit. Sotbi je 2019. godine organizovao prvu aukciju usmerenu isključivo na patike.

Kako je Yeezy brend doneo milijarde Kanje Vestu?

Brend je stvaran u saradnji sa Najkijem (Nike) između 2007. i 2009. godine. Američka kompanija tada je prvi put ostvarila ovaj vid saradnje sa nekim ko nije profesionalni sportista.

Kanje Vest je nosio ove patike na dodeli Gremi nagrada 2008. godine kada je izveo pesme Stronger i Hey Mama, samo nekoliko meseci posle smrti majke. Air Yeezy 1 puštene su u prodaju 2009. godine u ograničenoj seriji, dok su Air Yeezy 2 izbačene tri godine kasnije.

Ali Vest je 2013. godine odlučio da raskine saradnju sa Najkijem nezadovoljan njegovim delom zarade od brenda. Naredne godine, Kanje započinje partnerstvo sa Adidasom (Adidas).

Okretanje nemačkoj kompaniji pokazalo se kao dobra odluka koja je donela Vestu bezmalo 1,7 milijardi dolara u 2020. godini, prema saznanjima Forbsa i Blumberga.