Da Vinčijeva Mona Liza nastavlja da fascinira fanove umetnosti svojim kompozicionim tajnama i misterijama. Nedavno je naučnik po imenu Pascal Cotte otkrio do sada neviđenu skicu iza ovog remek-dela. Cotte je proučavao Mona Lizu preko 15 godina, počev od 2004. godine kada mu je Luvr dozvolio da skenira ovu sliku. “Luvr me je pozvao i dozvolio da skeniram Mona Lizu jer sam izumitelj nove, vrlo osetljive multispektoralne kamere”, izjavio je Cotte.

Cotte je proučio negde oko 1650 slika na portretu i njegova otkrića objavljena su u Journal of Cultural Heritage u avgustu 2020. godine. Ovaj naučnik razvio je high-tech uređaj po imenu Lumiere tehnološka kamera koja koristi metode amplifikacije da detektuje svetlo koje se odbija kroz sliku. Ovim revolucionarnim scanning tehnikama omogućeno je istraživanje i proučavanje najsitnijih detalja koji su skriveni iza portreta.

Da budemo još precisniji, Cotteova kamera detektovala je linije nanesene ugljem u svetlijim delovima slike kroz kombinaciju infrared fotografije i infrared reflektografije. “Optički sistem nam dozvoljava da vidimo najsitnije detalje. Na njenom čelu i i ruci pronašli smo sakrivene slike.”

Spolvero tehnika je stara tehnika koja je korišćena za prenos preliminarnih skica kompozicije na platno. Dakle, umetnik bi inicijalno ostavio rupe u silueti skice. Onda, bi pozicionirao sliku na platno i prekrio sitnim prahom od uglja ili gline kroz rupe kako bi ih uokvirio. Cotteova studija Mona Lize govori u prilog tome da je spolvero tehnika prvi put uočena u delu legendarnog umetnika Da Vinčija.

Slika takođe otkriva i otkriva da se na početku radilo o skroz drugoj ženi. Naime, nađena je skrivena ukosnica iznad njene glave koja nije bila karakteristična za žene iz Firence tog perioda što sugeriše da je inicijalna zamisao bila alegorična figura odnosno portret nestvarne žene, poput boginje.

“Ljudi su morali da poštuju određene kodekse u oblačenju, pogotovo plemstvo. Nije moguće da je Mona Liza nosila ovakvu frizuru.”, objasnio je Cotte.