Stigla je i zvanična vest: stiže novi film o Kleopatri! Jedna od najslavnijih vladarki iz daleke prošlosti dobija još jednu ekranizaciju koja će nastojati da zahvati legendu satkanu oko njenog maglovitog lika. Ali je izbor glavne glumice pomalo zatekao različitu filmofilsku javnost.

Dok režiju potpisuje Patty Jenkins, glavnu ulogu će igrati Gal Gadot, što govori da dobijamo i mali Wonder Woman reunion (pa sad vi recite je li to dobra stvar ili ne), a casting je izazvao priličnu kontroverzu u twittersferi. U svetlu woke kulture koja skreće pažnju na sistemske i sistematske slepe tačke reprezentacije, odluka da bela izraelska glumica igra egipatsku kraljicu u filmu koji se najavljuje kao osnažujući feministički narativ učinila se relativno nepromišljenom, a nekima i uvredljivom. No s obzirom na sve što znamo o načinu na koji Jenkins i Gadot doživljavaju feminizam, možda i ne čudi što im dometi nisu baš dalekosežni.

O filmu se šuška već godinama i navodno se za ulogu razmatrala Angelina Jolie, pa čak i Lady Gaga, što bi svakako bio zanimljiv izbor – ne nužno dobar, ali svakako zanimljiv…

Naravno, ovo nije biografski film u punom smislu, ponajviše zato što se još uvek ne zna dovoljno o kultnoj vladarki Egipta da bi se istorija rekonstruisala u filmu te je nejasno kako je Kleopatra zaista izgledala, kojeg je bila porekla, a kojeg rasnog identiteta. Zna se da je Kleopatra bila potomka Ptolomeja I., makedonskog Grka, ali je istorija sakrila informacije o njenoj majci. Navodno su istraživanja posljednjih decenija pokazala da je Kleopatrina majka bila afričkog porekla te da su dobre šanse da je sama vladarka bila mešane rase. Ali čak i bez obzira na taj detalj, po svemu sudeći gotovo je sigurno da Kleo nije bila mlečno belog tena kao što su to gotovo sve glumice koje su je dosad igrale u Hollywoodu.

U svetlu nedavnih događaja, nemira i borbi protiv još uvek izrazitog rasizma u SAD-u jasno je da bi gest prema većoj inkluzivnosti u filmu koji bi za to imao povoda pozitivno rezonirao. Ovako se čini da sledi još jedna egzotizacija bogate i kompleksne kulture, što nas ne bi trebalo iznenaditi, ali kad se već izvlači ta priča ponovo na površinu, možda ne bi bilo loše da dobijemo nešto više od standardne holivudizacije. Dosad je u svakom holivudskom filmu u kojem se Kleopatra pojavljivala ulogu nosila belkinja– Claudette Colbert, Vivien Leigh, Elizabeth Taylor

Bilo bi zanimljivo možda videti malo drugačiju interpretaciju, tim više što neka svedočanstva o Kleopatri ističu da nije bila reč o klasičnoj lepotici koliko o ženi neverovatne snage i harizme. Dakle, ostaje nam da vidimo kako će Gal Gadot# izneti ovu ulogu i da li ima snage da zaista predstavi Kleopatru u punom sjaju.