Mišlenov vodič objaviće u decembru svoju prvu selekciju posvećenu beogradskoj gastronomskoj sceni, saopštio je Mišlen (Michelin).

“Ukrštanjem grčkog, turskog, mađarskog, kao i balkanskog nasleđa, glavni grad Srbije je ‘zaveo’ inspektora Mišlenovog vodiča svojim brojnim gastronomskim adutima”, navodi se u saopštenju.

Direktor Mišlenovih vodiča Gvendal Pulenek rekao je da je misija vodiča ista već 120 godina – deljenje najboljih kulinarskih destinacija svuda u svetu.

“Beograd svojom novom dinamikom i gastronomijom koja zauzima centralno mesto, nudi posebno topla i plemenita iskustva ugostiteljske delatnosti, tako da jedva čekamo da ih otkrijemo ljubiteljima dobrog zalogaja”, rekao je Pulenek.

Mišlenova zvezdica je svojevrstan kulinarski “oskar”, najveće i najvrednije priznanje u kulinarskom svetu koje dobijaju restorani sa prestižnom ponudom i uslugom.

Restorani mogu da dobiju do 3 zvezdice za kvalitet hrane na osnovu pet kriterijuma – kvaliteta korišćenih namirnica, majstorstva ukusa i tehnike kuvanja, ličnosti kuvara u njegovoj kuhinji, odnosa cene i ponude, kao i doslednosti kvaliteta, koju potvrđuju Mišlenovi inspektori.

Mišlenovi inspektori anonimno posećuju restorane širom sveta i ocenjuju isključivo kvalitet hrane koju služe, na osnovu tih pet kriterijuma. Zvezdice ne zavise od enterijera, dekora stola ili kvaliteta usluge restorana – to se rangira posebno, ocenom od jedan do pet.

Svi dobitnici zvezdica su u Mišlenovom vodiču, u kojem se preporučuju ti restorani u preko 30 zemalja na tri kontinenta. Do sada je prodato više od 30 miliona publikacija.

Od zemalja u okruženju, samo Hrvatska i Slovenija su se našle u Mišlenovom vodiču – Hrvatska sa sedam restorana sa zvezdicama, a Slovenija sa dva.

Mišlenove zvezdice pokrenula su braća Andre i Eduard Mišlen, čije prezime nose i najpoznatiji pneumatici na svetu.