Francuska je zemlja koja oduševljava na mnogim poljima, od gastro ponude, prekrasnih predela, bogate istorije i kulture do famoznog stila, mode, estetike i načina života. Zato nije nimalo čudno što je jedna od omiljenih turističkih destinacija i jedna od najposećenijih zemalja na svetu. Osim Pariza koji je na wish listi gotovo svakom zaljubljeniku u putovanja, Francuska ima i brojne druge prelepe gradove i regije koje vredi istražiti. Provansa jedna je od njih.

Smeštena na jugoistoku zemlje, Provansa se proteže između Azurne obale i francuskih Alpa. Najpoznatija je po svojim nepreglednim poljima lavande, šarmantnim selima, mnoštvu starih dvoraca i rose vinima.

Iako Marsej nije izvikano turističko središte poput nekih drugih francuskih gradova, ovaj lučki grad krije toliko šarma da nikako ne biste smeli da ga propustite. Marsej se često zaobilazi zbog svojih glamuroznijih komšija poput Nice, Kana i St. Tropeza. Ali, Marsej je živahan i zanimljiv grad u kojem ćete pronaći lepe plaže, fascinantne građevine, zanimljivu umetničku scenu, opuštajuće parkove i odličnu hranu. Svakako probajte bouillabaisse, poznati sredozemni riblji specijalitet. Ono po čemu se ovo jelo razlikuje od drugih ribljih specijaliteta jeste jedinstveni ukus koji mu daju šafran, seme komorača i sok od narandže.

Sve veći broj svetskih putnika koji posjećuju Marsej, oduševljavaju se brojnim ostrvima, načičkanim oko luke koja dominira svojom veličinom. Najpoznatije ostrvo je Chateau d’If, na kojem je bio zarobljen grof Monte Christo. Živopisni i dinamični Marsej zaista je jedinstven i ni po čemu ne liči na druge francuske gradove.

Kao što smo već naveli, Marsej vam može biti odlična početna tačka za istraživanje Provanse. Obavezno posetite Èze, jedno od najlepših sela u Francuskoj, zatim Lourmarin pa Gordes, jedno od najlepših i najpoznatijih sela regije, Roussillon i L’isle sur la Sorgue, predivno mestašce smešteno na reci Sorgue koji nazivaju ‘provansalskom Venecijom’. Ne propustite da obiđete Arles te Aix en Provence, rodni grad slavnog slikara Paula Cézannea, zatim Valensole koji je poznat po poljima lavande pa Avignon…

U svakom slučaju, pripremite se na neopisivo lepe predele, pitoreskna sela, polja lavande, vinograde, odličnu francusku kuhinju i vina i na kraju, putovanje za pamćenje.