Ove godine većina nas je dobila nekoliko kilograma zbog karantina. Zatvoreni fitness centri, velike zalihe hrane koje smo napravili na početku samoizolacije kao i prejedanje uzrokovano stresom ili dosadom proteklih nekoliko meseci ostavili su traga na našim telima. Kako bi što pre izgubili višak kilograma, mnogi često posežu za keto dijetom. Ako ste i vi odlučili da počnete s ketogenom ishranom i tražite što bolje zamene za obični hleb i testeninu, imamo predlog za vas – keto tortilje od kokosovog brašna.

Kokosovo brašno jedno je od najboljih brašna za keto ishranu jer sadrži svega 21 gram ugnjenih hidrata na 100 grama brašna što je 3.5 puta manje od običnog belog brašna. Količine napisane u receptu dovoljne su za 6 tortilja koje će prosečno imati 66 kalorija, 3.3 grama masti, 2 grama proteina i 7 grama ugljenih hidrata, od čega samo 2 grama šećera. Recept za ukusne, mekane tortilje od kokosovog brašna pročitajte u nastavku.

Sastojci:

16 grama Psyllium ljuskica
60 grama kokosovog brašna
240 mililitara tople vode
15 mililitara maslinovog ulja
1 gram sode bikarbone
1 gram soli

Postupak:

U posudi viljuškom dobro pomešajte kokosovo brašno i Psyllium ljuskice. Smesi dodajte vodu, maslinovo ulje i sodu bikarbonu i mešajte viljuškom dok se smesa ne ujedini. Dodajte so i nastavite da mesite testo rukom. Testo će biti vlažno, ali bi postepeo trebalo početi da gubi vlagu i vi biste nakon jednog minuta trebalo da možete da napravite kuglu. Ako vam se testo bude previše lepilo za ruku, dodajte još malo Psyllium ljuskica i nastavite da mesite. Nakon što završite mesiti, ostavite testo da odstoji 10 minuta.

Podelite testo na četiri jednaka dela i formirajte kuglu od svakog. Uzmite dva lista papira za pečenje i stavite jednu kuglu testa između njih. Pritisnite testo rukom i nastavite da ga valjate oklagijom do otprilike 20 centimetara. Kako biste napravili savršeno okrugle tortilje, uzmite poklopac od lonca i pritisnite testo s njim. Uklonite gornji list papira za pečenje i odstranite višak testa. Nakon što ponovite postupak sa sva četiri komada testa, od viška testa napravite još dve tortilje.

Zagrejte tiganj s malo maslinovog ulja. Pažljivo odlepite testo s donjeg lista papira za pečenje i prebacite ga na tiganj. Testo pecite s jedne strane 2 do 3 minuta, a s druge strane minut.

Tortilje možete jesti odmah ili ih držati do tri dana u zatvorenoj posudi.