Sladoled i dijeta? Da, da, da! Kvalitetan sladoled od čokolade je i dalje prvi izbor većine. Intenzivan ukus u kombinaciji s hladnom, kremastom teksturom najbolji je način da se rashladite, ali kalorije koje dolaze sa svakom kuglom sladoleda mnoge sprečavaju da bez griže savesti uživaju u ovoj poslastici. Upravo zbog toga vam donosimo recept za keto sladoled od čokolade koji, osim što nema dodatih šećera, ne sadrži ni jaja te ima svega 85 kalorija po porciji.

Glavni sastojci ovog čokoladnog sladoleda neverovatno kremaste teksture poprilično su jednostavni. Izuzetno je bitno da mleko koje koristite bude punomasno jer sladoledu treba određena količina masnoće da bi dobio svoju kremastu teksturu. Ako punomasno mleko zamenite s onim bez masnoće ili s nekom biljnom alternativom, vaš sladoled će doslovno biti slatki led. Kako ovaj recept ne sadrži jaja koja su deo svakog tradicionalnog recepta za sladoled jer služe kao ‘lepak’ za ostale sastojke i sladoledu daju glatku teksturu, prilikom pripreme ovog sladoleda nikako ne smete izostaviti ksantan gumu koja služi kao zamena za jaja. U suprotnom, vaš sladoled će biti preleden i pretvrd. Ksantan gumu možete kupiti u većini prodavnica zdrave hrane. Prateći ovaj recept, napravićete 5 porcija sladoleda od kojih svaka ima 8 grama proteina i samo 85 kalorija.

Sastojci:

270 mililitara punomasnog mleka
240 grama grčkog jogurta
40 grama kakao praha
1.5 kašičica stevije
0.5 kašičica ksantan gume
0.5 kašičica ekstrakta vanile
0.25 kašičica soli

Postupak:

Stavite sve sastojke u veliku činiju i mešajte mikserom oko minut. Smesu prebacite u metalnu posudu i stavite u zamrzivač na otprilike 45 minuta ili dok ne primetite da su se rubovi smese zamrzli. Izvadite smesu iz zamrzivača i dobro je promešajte i vratite u zamrzivač. Postupak ponavljajte svakih 30-45 minuta sve dok se smesa u potpunosti ne zamrzne.