Već neko vreme kruže glasine o novom proizvodu koji priprema AppleAirTags. Reč je o hardverskom dodatku, poput malog priveska koji korisnici mogu zakačiti na ključeve, novčanik ili staviti u torbu, a koji će putem posebne aplikacije biti povezan s iPhoneom.

U slučaju da ne možete pronaći ključeve, pronaći ćete ih putem aplikacije i AirTagsa. Reč je, dakle, o Appleovoj kopiji uređaja kompanije Tile koja već godinama prodaje takve hardverske dodatke uz pomoć kojih se mogu pronaći izgubljene stvari. Tile ima i zvučnik tako da, kada putem pripadajuće aplikacije pozovete svoj uređaj, on će se odazvati i zazvoniti, a putem njega moguće je pronaći i izgubljeni telefon.

Nije teško zaključiti o kako je korisnom gedžetu reč, a na to tržište sada želi da uđe ne samo Apple, već i njegov najveći konkurent na mobilnom tržištu – Samsung. Južnokorejska kompanija već je predstavila servis nazvan SmartThings Find baziran na bluetoothu i ultra-wideband (UWB) tehnologiji, a sledeći korak koji pripremaju je i poseban gedžet, odnosno tracker koji bi iskoristio tu tehnologiju za pronalazak uređaja.

Samsungov gadžet navodno bi trebalo da se zove Galaxy Smart Tags i njegova uloga će biti slična ili ista kao i Tilea. Dakle, male uređaje poput priveska spojićemo s ključevima, staviti ih u novčanik i druge vredne stvari ili stvari koje često gubimo i, ako ih ne možemo pronaći, moći ćemo ih dozvati putem posebne aplikacije na Galaxy telefonima.

Iako nekakvih konkretnih informacija nema, nagađa se da bi se Samsungovi uređaji Smart Tags mogli koristiti i s drugim pametnim telefonima koji rade na Androidu, a ne samo s uređajima te južnokorejske kompanije.

Izvor: Nova.rs