Izdržljivost baterije na mobilnom telefonu mnogima je bitna stavka kad kupuju novi uređaj, ali nešto što brojni ljudi rade utiče na to da se s vremenom ta izdržljivost značajno smanji. Ostavljate li i vi mobilni telefon na punjaču pre spavanja, kako bi vas ujutro dočekala puna baterija? Bilo bi dobro da prestanete.

Naime, USA Today proverio je šta o tome kažu tri velika proizvođača – “Apple”, “Samsung” i “Huawei”, i svi su se složili da mobilni telefon ne bi trebalo puniti tokom noći.

Iz Apple i Samsung kompanija navode da nije dobro za bateriju da je duže vreme na punjaču, a iz Huawei kompanije smatraju da je optimalno da se napunjenost baterije kreće između 30 i 70 posto.

Stručnjaci savetuju da je najbolje bateriju napuniti pre spavanja, nego je ostaviti na punjaču tokom cele noći, a pri tome bateriju ne morate puniti do kraja. Isto tako, bilo bi dobro da ne čekate da se baterija isprazni do kraja, pre nego što je stavite na punjenje.

Na životni vek baterije utiče i temperatura na kojoj držite telefon. Uvek je bolje da je na hladnijem, jer visoke temperature skraćuju vek baterije. Prema tome, držati telefon ispod jastuka ili ga ostavljati na suncu, nikako nisu dobre ideje.

Ako mobilni telefon ipak punite tokom noći, u slučaju da se probudite i primetite da je baterija puna, isključite ga s punjača. To neće baš puno pomoći, ali ni škoditi.