Fashion praksa pokazala je da se sve dešava ovde i sada. Trendovi se ponavljaju, ali moda ne. Patike koje su danas u centru pažnje, sutra će već biti prevaziđene, jer će tržište i tehnologija zahtevati novine. Predstojeća sezona daje nagoveštaj da sportski brendovi uveliko rade na kreiranju “do sada neviđenih” patika.

Poslednja četvrtina tekuće godine, informisala nas je o tome šta možemo opravdano očekivati u 2020. Stoga, zavirimo u inspirativni svet patika na vreme.

Devedesete su prevaziđene, 2000-e su IN

Ako se prisetimo 2010, shvatićemo da je ona obeležena kao simbolična imitacija sneaker trendova sa kraja 90-ih. Ulični stil je zahtevao lepršavu garderobu nalik Spice Girls članicama sa obaveznom Air Max 97 linijom. Asics, Nike, New Balance napravili su iteracije modela koji nisu obnavljani poslednjih deset godina. Prateći odluke svetski priznatih brendova, era 2000-ih ponovo kuca na velika vrata.

Somot patike su totalno cool

Somot je topao, baršunasti materijal, koji mnogi vole da osete na svojoj koži posebno tokom zimskih dana. Osvrnućemo se na Nike, koji je dosta radio na ubacivanju somota u Air Max 97 i 98 linije. Model Travisa Scotta, Air Force 1 Cactus Jack, povezao je eleganciju i casual stil kroz korišćenje prefinjenog somota i napravio veliku sneaker senzaciju.

Providne patike

Klasika je uvek u trendu. Jednobojne patike možete kombinovati uz sve. Model Air Force 1 “Invisible Woman” sa providnim delovima, jedan je od najprepoznatljivijih iz perioda 2000-ih. U susret ovogodišnjem Halloweenu izbačena je AF 1 “Shibuya”, prozirna silueta posvećena japanskoj kulturi.

Umetničke patike

Mnogi priznati umetnici oslikavali su svoje ideje na patikama. Takav slučaj je skorašnji PEACEMINUSONE x Nike Air Force 1 model, čiji je glavni efekat u dizajnu iskazan u cvetu kej-pop umetnika. Materijali koji su karakteristični za visoku modu, poput luksuzne svile, ponovo će se naći u trendingu. AF 1 CLOT ostaće upamćen po senzualnim, svilenim panelima plave boje.

Poluduboke patike

Air Jordan linija okrenuta je muškoj populacija, često namenjena profesionalnim, košarkaškim aktivnostima. Njena silueta je uvek držala do poludubokog oblika. Ove godine Air Jordan 1 upoznao nas je sa FlyEase tehnologijom, po prvi put inkorporiranom u džordan modele. Kako popularnost džordanki sve više raste, jednostavno nema šanse da nas njene iteracije ne očekuju u 2020.

Sneaker kolaboracije se nastavljaju

Potencijalne saradnje doprinose obostranoj koristi. Bilo da je reč o dva sportska brenda ili specijalnim kolaboracijama sa filmskim, muzičkim, tehnološkim i sličnim industrijama, reakcije na internetu, uključujući društvene mreže su neminovne. Ne treba preterivati, ali je sigurno da su Kyrie Irving x Nike u znaku Sunđer Boba napravili veliki hype ove godine.

Olimpijske patike

Eliud Kipchoge, kenijski atletičar, predstavio je zajedno sa Nikeom Cutting Edge ZoomX Vaporfly Next% tehnologiju, namenjenu za profesionalno trčanje. Tokio je izabran za zvaničnog domaćina Letnjih olimpijskih igara 2020, stoga se već nagoveštava dosta novih modela, koji podstiču brz korak.

Patike by Kaney West

Ako Kaney ispuni svoja obećanja, možemo se nadati inovativnim patikama od algi, proizvedenih na specijalnim plantažama u SAD-u. Ovim potezom otvorilo bi se jedno novo poglavlje u sportskoj industriji.